Vi hade drygt tre timmar att åka idag. Innan vi lämnade klockan strax efter åtta hade vi ätit frukost, städat och plockat undan. Alla tjugosju madrasserna är fortfarande med oss. Jag sov lite på bussen. Vi lämnade av släpvagnen med tillbehör i en förort innan vi fortsatte in mot staden. När vi såg Harbour Bridge var väl ungefär den tidpunkten där det började kännas att vi faktiskt var i Sydney.

Boendet är här på vandrarhem. Rummen var inte riktigt klara när vi kom klockan tretton. Vi ställde väskorna i matsalen och gav oss iväg för att äta lite. Vi var några som hittade ett mysigt ställe vid vattnet. Hamburgare stod på menyn. Vi bor precis vid conventioinscentret i Darling Harbour. Bara här är väldigt mycket att se. Tillbaka till boendet och packa in sig i rummet innan vi gav oss iväg igen. Nu skulle vi se stan. Målet sattes mot operahuset. Detta är en riktig storstad. Det är lätt att hitta tycker jag och efter inte så lång stund var vi framme. Det kändes lite overkligt att faktiskt se detta. Taket på huset var mycket mer gult än vad jag föreställt mig. Harbour Bridge stod där i bakgrunden. Operahuset var en väldig upplevelse. Det är en sådan plats som jag bara sett på bild och hört talats om tidigare. Nu var jag där. Vi satt på trappan en stund innan vi vandrade vidare. Vi tog oss in i den stora parken som ligger bortanför operahuset. Tillslut var vi framme vid den punkt där bland annat bilden på gratiskartan vi hämtat var tagen. Operahuset syns och bakom där skymtar den stora bron.

Efter att ha gjort en lov i grönområdet kom vi ut på asfalterad mark igen. Nu var det dags att äta. Vi tog gatan ner och kom ganska snabbt fram till att jag inte är sugen alls på mat från Asien. Mycket beror nog på att jag inte vet vad det är. Jag går till exempel aldrig in och äter på en kinarestaurang hemma i Sverige. Inte ens under de två veckor som jag var i Peking åt jag egentligen något annat än hamburgare och mat gjord på köttfärs. Det jag har provat från den världsdelen är friterad banan. Det var gott. Annars verkar det mest vara nudlar och stora köttbitar i sås som man äter. Sydamerika har jag aldrig varit i, jag har ingen referens på vad maten där. När vi vandrade tillbaka mot boendet med Mat som delmål hittade vi tillslut en känd amerikans hamburgerkedja. Men just i detta landet får den inte heta som i resten av världen. När man skulle introducera konceptet tidigt sjuttiotal så fanns det redan en grill med det namnet. Men menyn är densamma även fast namnet är annorlunda.

Klockan var precis innan nio när vi passerade Darling Harbour. Det var mycket folk som satt kring kajkanten. Jag mindes att jag sett en skylt om ett fyrverkeri på kvällen så jag stannade. En stund efter nio smällde det. Till rocktoner och allehanda julsånger briserade ett ungefär tio minuter långt fyrverkeri. Det var rött, blått, grönt, vitt, högt, lågt, stort och mindre. När jag stod där hände det som bara har hänt två-tre gånger tidigare i livet; Jag insåg i vilken situation jag var. Jag blev medveten om det fantastiska som jag precis då var med om, att jag bara fantiserat om hur det kunde vara att fira jul i Sydney med fyrverkerier och julstämning. Det blev ganska känslosamt att inse att detta händer nu, och att kunna ta tillvara på den situationen att var just i nuet och inte tänka på något annat än just det som sker. Känslan var överväldigande.

Men allt tar slut så småningom. Jag var in om boendet och bytte kläder innan jag mötte upp med några andra ur gruppen för att göra stan. Det blev nästan en helkväll. Vi hamnade på ett ställe i korsningen George Street/Liverpool/Street, tyvärr inte nattklubbsdelen utan pubavdelningen. Men det var trevligt att sitta där och prat med gruppen och vår reseledare. Ganska tidigt bröt jag upp och vandrade tillbaka till boendet. Det är en dag imorgon också.