Direkt när klockan ringde kändes det att natten varit lite för kort. Strax innan sju, en dryg timme innan vi skulle lämna campen var jag uppe och ordnade. Festkläder skulle tillbaka till respektive sida i resväskan och frukost avnjutas. Idag var det inte långt att åka, men så är det julafton också.

Första stoppet var bara ungefär en halvtimme bort. IKEA välkomnade oss och vi åt frukost. Igen. Jag passade på att vandra genom varuhuset. Det är fantastiskt hur lika två IKEA är kan vara. Frukosten av en svensk köttbullefrukost. jag adderade juice och en lingonyoghurt. Vi stannade även till och köpte svensk mat i Swedish Food Market. Ikväll blir det julbord.

20111225-080140.jpg

20111225-080202.jpg

Ännu en halvtimme senare var vi framme i Brisbane. Här skulle vi bo två nätter. Vi tog någon timme i sovläge innan vi gick för att skaffa frukost och mat till de andra dagarna här. Juldagen är helgdag i Australien och till och med matbutiker håller helstängt. Ost och bröd, fil och flingor – mycket mat blev det. En stödmacka på SubWay på vägen hem fick agera övergången mellan de båda frukostarna och julmiddagen som var det som stod närmast. Vid aderton-tiden samlades gruppen i köket och började steka köttbullar. Det tinades även Janssons Frestelse. Jag gjorde ordning en sallad med australiensisk fetaost. De andra gästerna på Boendet undrade säkert lite vad vi höll på med när tjugoen svenskar sjöng, åt, skålade och hade väldigt trevligt. Salladen var god, köttbullar och potatis smakade lika gott som förväntat. Visst, vi hade inte allt på bordet, julost saknades. Det gjorde egentligen inget. Kvällen flöt på och vi fördrev tiden med bland annat att spela biljard. Jag vann båda gångerna men jag åberopar nog ”tur” som bakomliggande orsak. Innan jag lade ner för kvällen slog jag en signal till Hem och hälsade God Jul. Kalle hade inte börjat än. Själv ser jag inget Kalle. Det är första gången jag kan minnas som jag inte ser programmet. Frågan är om det gör något. När jag är hemma är det oerhört viktigt med Kalle. Alla ska sitta ner, vara tyst eftersom det är då julen börjar. Här firar man inte ens jul förrän imorgon.

Jag hade ingen föreställning om att det skulle vara svårt utan Kalle och ett ordentligt klassiskt julfirande. Det har även fungerat fint. Kanske eftersom att jag inte har fått någon egentlig julstämning, kanske för att det inte behövs. Jag har det bra där jag är just nu. Tack för allt. God Jul.