Det blev inte så många timmar sömn i natt. Nyårsafton slutade bara fyra timmar innan klockan ringde. Då kändes det bra att dagen som väntade var planerat ganska lugn. Jag gjorde mig klar och 07:15 stod jag utanför Gilligan’s. Sällskapet var ytterligare fyra personer ur Gruppen. En buss kom och hämtade oss och det bar iväg.

Det kanske var för att det var nyårsdagen men det kändes som om det var en logistisk cirkus för att få oss till dit vi skulle. Planen var att åka SkyRail genom regnskogen till det lilla samhället Kuranda. Där skulle vi tillbringa dagen innan ett tåg skulle ta oss hem.

Bussen som hämtade upp oss tig oss på en rundtur i Cairns när den fyllde sätena med fler morgonpigga turister. Det var sedan dags att byta buss vilket vi gjorde utefter vägen och hoppade ombord hos Kevin som skulle ta oss sista biten. Vi var framme vid SkyRail precis innan nio. Detta bygge är en linbana, eller egentligen flera, som går genom regnskogen över berget till Kuranda. Utefter vägen finns två stopp som bjuder på utsikt och information om regnskogen där vi befinner oss. Vi stannade på båda och tittade. Det var en ganska tät regnskog som från gondolen vi åkte i såg ut som broccoli. Gondolen hade plats för sex personer och resan tog kanske en dryg halvtimme effektiv tid. Vi gled tyst och mjukt kanske fyrtio meter ovanför allt. Det regnade kraftigt lite till och från, men det är väl så det går till i skogen. Vid halv elva var vi framme vid Kuranda. En liten by som nog mest levde på att det slussades turister dit varje dag.

Vi vandrade runt och tog det lugnt. Jag var inte pigg. Fortfarande låg nyårsaftonen i mitt sinne och den korta sömnperioden gjorde sig påmind. Det se därför ganska skönt att bara strosa runt. Det fanns en marknad där jag lurades till att köpa saker, men det var bara bra grejer.

Efter en lätt lunch hoppade vi på The Scenic Railway. Det är en järnväg mellan Kuranda och Cairns. Den byggdes under slutet av 1800 och går genom ett fantastiskt landskap. Genom tunnlar och över broar, bredvid vattenfall och stup. Tåg agnarna var i gammal stil och åkte långsamt. Loket var dieseldrivet och det kändes främst i tunnlarna. Det fanns ingen klimatanläggning i vagnarna så för att hålla temperaturen på en hyffsat nivå var alla fönster öppna och korsdragsprincipen tillämpades. Vi gjorde två stopp på resan som resulterade i en restid på nästan två timmar. Väl i Cairns blev vi upphämtade och körda tillbaka till Boendet.

Kvällen inleddes med att tvätta och packa. Imorgon lämnar vi Australien. Jag vill nog säga ”för denna gången”. Det är ett fantastiskt land. Det ligger långt borta och det är helt omvänt eftersom de har sommar när vi har vinter och firar jul i badbyxor och flipp-flopps. Samtidigt är landet enormt och alla typer av klimat finns representerat. En upplevelse, ett vänligt folk. När väl väskan stod stängt med rena kläder i var vi några som samlades i baren för att festa en sista gång. Imorgon åker tio av oss till nästa land – Nya Zeeland. Resten stannar en dag till och åker sedan tillbaka till ett vinterklätt Sverige. Det känns lite trist att det är över, vi var ett bra gäng och det har varit trevligt. Jag var kvar till strax efter midnatt. Imorgon börjar äventyret. Igen.