En gråkall morgon mötte oss när vi vid 7:30 packade oss in i bilen och noterade att temperaturen nu höll sig på friska 10-12 grader celsius. Vi styrde mot väg 17 och Colorado. Snabbt tog den oss upp på över 3000 meters höjd och bjöd på en storslagen utsikt. Molnen hängde över bergen när vi slingrade oss genom landskapet. Vi stannade till precis vid gränsen in till Colorado och försökte fånga vyernas storslagenhet på ett minneskort. Dimman var närvarande men inte framträdande och det var lite skönt att komma in i värmen i bilen igen.

I nästa dal stannade vi till i Antonito, Den lilla byn var mestadels stängd men vi lyckades hitta en restaurang som serverade frukost. Stället kändes inte som en turiststation utan mer ett ställe dit lokalbefolkningen går. I rummet bredvid fanns en bar med en Jukebox och biljardbord. Vid ingången till restaurangen hängde en anslagstavla som berättade om vad som hände i närområdet; Du kunde få dina mattor tvättade och det var försäljning på en adress längre upp på gatan nu i helgen.


Landskapet byttes mot platt och torrt. Sakta klättrade vi högre. Vi hittade väg 285 efter lite letande landskapet byttes mot höga berg och snirkliga vägar igen. Petersson ledde färden in mot en avstickare till Twin Lakes. Där provade jag kamerastativet för första gången. Det går inte att fånga panoramat som målas upp. Många gånger på resan hittills har jag bara sänkt kameran och tittat mig omkring istället

Vidare på väg 24 och vid lunchtid kom vi fram till Leadville som visade sig vara den högst belägna staden i USA med drygt 3000 meter över havet. Området såg riktigt mysigt ut med gamla byggnader som alla låg utmed huvudgatan. En huvudgata som var avstängd. Staden firade ’Boom Days’ som fyllde de centrala delarna med människor. Många var klädda i kläder tidstypiska för förrförra Selet när staden upplevde sina glansdagar. Vi parkerade och gick ner till festligheterna. Temperaturen var behaglig och t-tröja var inget problem. I ett tält bjöds besökarna på livemusik av ett band som inte riktigt var överens om tempot på musiken. Utmed gatorna såldes allt från cd-skivor till vapen och en tävling där de tävlande lagen bestod av fyra människor med gemensamma skidor på fötterna skulle precis börja. 


Vi hittade en restaurang och tog lunch. Jag beställde ett mål som genererade ovanligt lite disk. Kycklingsalladen serverades med ett hårt bröd som skål – bara att äta upp. Leadville låg verkligen tjusigt där den överblickade en dalgång och såg massiva berg torna upp sig på andra sidan. Vär väg fortsatte upp på samma sida som staden och strax passerade vi toppen. Nedåt dalen stannade vi till där konstgjorda fördämningar skapat sjöar som öppnade upp landskapet. Vatten var mer förekommande generellt sett vilket gjorde att grönskan var mer färgfull. Barrskog kantade vägen.

Biltrafiken blev tätare när vi följde forsande floder där flera företag bjöd turister olika möjligheter att uppleva vattenvägarna. Per Kajak eller gummiflotte verkade vara de vanligaste. Petersson studerade kartboken och hittade väg 34 som gick genom Rocky Mountain National Park. Vägen smalnade ännu mer och skogen kröp närmare. Ett åskväder slog till och bjöd på ett ljusspel på himlen och lätt nederbörd. 

Plötsligt stod trafiken stilla. Flera bilar hade stannat efter vägen och vi insåg ganska snart att nu stod det något djur i närheten. Vi gled långsamt framåt och hittade en lucka att köra bilen ur körbanan. I vegetationen stod de, två älgar varav en liten. De åt och verkade föga besvärade av oss åskådare. Åskan verkade skrämma dem mer och efter ett par rejäla smällar gav de sig av. 

Vägen tog oss mot nya höjder och vi stannade flera gånger för att bara blicka ut över nationalparken. Luften luktade skog, inte så konstigt men det är en doft jag gillar. Strax hade vi passerat den punkt som delar om nederbörden som faller ska rinna ut i Stilla Havet eller Atlanten. Vi fortsatte över trädgränsen och här föll temperaturen till omkring fem grader celsius. På de parkeringsfickor som byggts utmed vägen kunde vi stanna och uppleva flera sidor av bergen. Beroende på vilken sida vi var på stod ibland vinden väldigt starkt och ibland knappt märkbar. Gräsmarker bäddade in den brutala bilden i mjukt och gulgrönt. 

Närmare toppen stannade vi till en längre stund. Jackan åkte på, vinden var inte starkare än att den rufsade till frisyren på mig. Sista biten upp hade en gångstig asfalterats. Vi följde den upp till vi kunde notera 3717 meter över havet. Panoramat var fängslande och solen färgade landskapet rödorange innan den så försvann bakom bergen. 


Vägen ner var lika smal och krokig som på vägen upp på andra sidan bergskedjan. Det tog en stund att komma ner men hellre det än att bränna bromsarna i det kraftiga nedförslutet. Byn i dalen var fylld med människor på gatorna bland de låga husen. Butikerna var öppna och temperaturen var återigen närmare 20 än noll. Vägen blev plattare och rakare och vi kunde tugga oss igenom timmarna in i nästa stat. Första staden i Nebraska vi stötte på var Sidney där vi hittade ett boende med en ganska pratsam nattpersonal. När dagsljuset återkom ska vi se hur denna del av landet ser ut.